lauantai 19. elokuuta 2017

29.6.2017



Luin tänään artikkelin AVA:n Lifestyle –nettisivuilta PCOS:stä. Arvioiden mukaan jopa joka viides suomalainen nainen kärsii PCOS:stä. Joka viides! Sehän on kauhea määrä. En ole tajunnut että PCOS on niin yleinen. Luulin olevani itse näiden harvojen epäonnekkaiden joukossa, joka tästä kärsii. Harva kuitenkaan tietää itsekkään sairastavansa monirakkulaoireyhtymää, PCOS on alidiagnosoitu.
PCOS:stä puhuttaessa usein nousee esiin liikakarvoitus ja ylipaino, mutta minulla ei ole näistä kumpaakaan. Siksi ensi kertaa tätä yksityisellä lääkärillä epäillessä, ei hän diagnoosia varmaksi antanut, sanoi vain että voi olla. En kuitenkaan ulkoisesti ollut tyypillinen PCOS:sää sairastava, joten hän itsekin epäili, voiko minulla sitä olla.

PCOS:sää diagnosoidessa kiinnitetään huomiota erityisesti kolmeen asiaan: miessukupuolihormonin liikatuotanto, kuukautiskierron häiriöt ja munasarjan monirakkulaisuuteen. Mikäli kaikki kolme näistä täyttyvät, on kyse PCOS:n vaikeimmasta muodosta. Usein näistä täyttyy kuitenkin vain kaksi. Minun tapauksessani kuukautiskierron häiriöt ja munasarjojen monirakkulaisuus. Testosteronitasoni on normaali ja siksi en esimerkiksi juuri liikakarvoituksesta kärsi. Se siis, etten ulkoisesti näytä tyypillisenä pidetyltä PCOS-naiselta, ei tarkoita etteikö minulla sitä olisi.

Tutkimusten mukaan PCOS-naisilla on yhtä usein vähintään yksi lapsi kuin muillakin. Mitäs kun minulla on jo yksi? Voinko saada toista? Voinko mieheni kanssa koskaan saada yhteistä lasta? Lapsettomuushoidot ovat kuulemma tehokkaita. Miksi ne eivät sitten tehoa minuun? En tahdo jäädä niiden naisten joukkoon, joilla nämä clomit ja terot eivät tuota tulosta. En tahdo jäädä yhden lapsen äidiksi. Tahdon toisen lapsen. Tahdon lapsen miehen kanssa, jonka kanssa vietän loppu elämäni.

Kuinka suureksi voikaan vauvakuume kasvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti