tiistai 10. lokakuuta 2017

29.9.2017


”Mua jännittää”
”Jännittää?” Mieheni ihmettelee.
”Niin. Jännittää kun en mä tiedä mitä siellä tehdään. Että keskustellaanko nyt vaan ja mistä vai tehäänkö jotai tutkimksia, sisätutkimus. Siinä kutsussa olis pitäny lukea mitä se käynti koskee”
”Nii. Paitsi et jos siellä tehään jotain tosi kivuliasta ni sit voi olla et jännittäis vielä enemmän jos sen tietäis etukäteen”
Hyi. Tuo ei nyt auta lainkaan. Vaikka tiedän että hyvää mieheni kommentillaan tarkoitti. Ajattelemattomuuttaan vaan päästää joskus sammakoita suustaan.
”Okei toi ei nyt tainnut auttaa yhtään”, mieheni sanoo huomattuaan kai järkyttyneen ilmeeni.

Jännitän koko matkan, vaikka yritänkin jutella niitä näitä mieheni kanssa. Odotushuoneessa minua vasta jännittääkin. Olemme 20 minuuttia etuajassa. Selaan Hyvä Terveys -lehteä edes oikeastaan lukematta sitä. En pysty keskittymään siihen. Toistan miehelleni useaan kertaan minua jännittävän. Katson kelloa, nojaan mieheeni, suoristaudun, katson taas kelloa. Palelee. Päälläni on edelleen takki ja kaulahuivi. Kello 13.52 pääsemme sisään kahdeksan minuuttia etuajassa.

”Sä oot kyllä vähän turhan laiha. Olet alipainoinen. Painoindeksisi on vain seitsemäntoista”, lääkäri sanoo eikä näytä tyytyväiseltä.

”Aijaa”, en tiedä mitä vastaisin. Olen aina ollut tämän kokoinen. Nytkö pitäisi lihota? Pelkään, etteivät he painoni vuoksi suostu inseminaatiohoitoon.

”Onko sulla sisaruksia? Ovatko hekin hoikkia? Oletko aina ollut tämän kokoinen? Liikutko paljon? Syötkö normaalisti? Syötkö joka päivä lämpimän aterian? EI sulla ole mitään diettiä menossa? Ei ole mitään syömishäiriöitä?” Lääkäri latelee kysymyksiä.

”Kerron etten harrasta mitään, en ole mikään himoliikkuja, kyllä mä toisinaan käyn kävelemässä ja uimassa mutten mitenkään säännöllisesti liikuntaa harrasta, enkä mitään raskasta liikuntaa, en hikiliikuntaa. Valehtelen syöväni normaalisti, joka päivä lämpimän aterian. en kerro bulimiastani. Yritän hoitaa sitä, yritän parantua, ja olenkin ehkä vähän petrannut, joten en halua sen vaarantavan inseminaatiohoidon aloittamista. Kerron, että olen aina ollut tämän kokoinen. Silloinkin kun aloin poikaani odottamaan. Silloin olin ehkä jopa hoikempi. Kerron äitinikin olevan tosi pienikokoinen.

”Sulla on pahan näköinen mustelma jalassa. Mistä se on tullut?” hoitaja huikkaa sivusta katsellen säärtäni kun makaan ilman housuja haarat levällään tutkimuspöydällä.

”En mä tiedä. Mulla tulee niin helposti mustelmia. Aina kolhasen itseni johonki pöydänreunaan tai johonkin ja heti tulee mustelma.” Tämä on totta, saan mustelmia herkästi enkä todellakaan tiedä mistä ne kaikki ovat peräisin.

”Näyttää niin kipeältä. Pahan näköinen. Sääri vielä arka paikka.”

”Mmmm.”

Koko käynnin ajan hoitaja ja lääkäri vaikuttavat niin tuomitsevilta. Me olemme tänne tulleet mieheni kanssa aran asian vuoksi. Kärsimme lapsettomuudesta. Minussa on jokin vika, jonka vuoksi emme saa lapsia. Minussa on jokin pielessä. En välttämättä koskaan saa lasta mieheni kanssa. Minua pelottaa ja te tuomitsette meitä. Katsotte arvioiden ja esitätte syyllistäviä kysymyksiä. Teidän pitäisi tuke ja kannustaa. Olla myötätuntoisia. Ei tuomita, kun olen lapsettomuuden vuoksi muutenkin jo aivan rikki, sekaisin ja peloissani. Missä on ammattitaitonne?
”Jos olet aina ollut saman kokoinen, silloinkin kun poikaasi olet alkanut odottamaan, niin ei kai me voida vaatia sinua lihomaan ennen hoidon aloittamista”, lääkäri sanoo lopulta.

”Vaikka oletkin alipainoinen.”

”Osta pähkinöitä, hyviä rasvoja”, hoitaja sanoo.

4 kommenttia:

  1. Eikö alipainoisuuskin ole este raskaudelle?

    VastaaPoista
  2. Hei, nyt on pakko kommentoida, olen pahoillani että aihe luultavasti satuttaa sinua. Mielestäni on iso, iso virhe, ettet hoitavalle taholle kerro bulimiastasi, sillä on suuri todennäköisyys että juuri se on syy lapsettomuuteesi. Tiedät varmasti itsekin, että bulimia vahingoittaa kehoasi, ja kun tilanne on ilmemisesti jatkunut vuosia, on sillä väistämättä seurauksia. Pelkkä alipainoisuus (bmi alle 19) heikentää todennäköisyyksiä, kuten itsekin tiedät, mutta sen lisäksi bulimia on mitä luultavimmin vaikuttanut merkittävästi hivenainetasapainoihisi (mm. rauta, kalsium), ja hormonitasapainoihisi (etenkin FSH ja LH). Etenkin hormonitasapainon häiriöstä kertoo PCOS, joka sinulla on jo epätyypillisenä, kuukautiskiertosi häiriöt ja myös clomien epätyypillinen vaikuttavuus. Pienellä googlauksella etenkin englanniksi on bulimian vaikutuksista raskaaksi tulemiseen löydettävissä valtavasti tietoa - ei se hoitava lääkäri syömishäiriöistä lämpimikseen kysele.

    Paras lapsettomuushoito teille olisi hyvä hoitosuhde syömishäiriöitä hoitavaan tahoon. Hedelmällisyyslääketiede toimii parhaiten terveessä kehossa, nyt kaadatte rahaa ja toivoa pohjattomaan kaivoon. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Olet varmasti ihan oikeassa. Olen bulimiaa sairastanut vuosia, kahdeksannesta luokasta saakka. Sairatin sitä myös saadessani poikani ja bmi:ni on ollut varmaan aika samoissa tuolloinkin. Siksen uskonut sen nyt vaikuttavan lapsen saamiseen, kun ei se tuolloinkaan ollut este. Kommenttisi jälkeen aloin kuitenkin miettiä, voisiko lapsettomuus kuitenkin johtua bulimiastani ja alipainosta. Että olisiko bulimia vuosien aikana voinut vahingoittaa kehoani, hivenaine- ja hormonitasapainoani siten, että nyt lapsen saaminen on hankalaa. Alkaessani odottaa poikaani, en ole vielä niin pitkään bulimiaa sairastanut kuin nyt, joten ehkei kehoni silloin ole ollut vielä niin huonossa jamassa. Kiitos kommentistasi, aihe on arka minulle mutta laittoi ajattelemaan asiaa ja hoitoon hakeutumisen mahdollisuutta.

      Poista
  3. Hei, hienoa että pysähdyit miettimään asiaa. Päätelmäsi kumuloituvasta vaikutuksesta on hyvin looginen ja järkevä. Vaikka poikasi saadesssa alkusi olitkin jo sairastanut bulimiaa vuosia, on sairaus sen jälkeen kuitenkin jatkanut tuhoa kehossasi taas uudet seitsemän vuotta, ja lopulta kyse on kuitenkin todennäköisyyksistä. Joskus nainen, jolla on todettu olevan 1/100 mahdollisuus saada lapsi luonnollisesti, saa sen. Se ei silti kumoa sitä, että 99 muuta naista samassa tilanteessa ei lasta saa.

    Sinun onnesi on, että hormonitasapaino ja hivenainepuutokset ovat palautuvia muutoksia, kunhan vain kehosi ja mielesi ovat taas synkassa, eli itsensä hoitaminen terveeksi on varmasti kaikin puolin viisasta!

    VastaaPoista